3D tulostus

Käytössämme on kaksi 3D lankatulostinta

Meillä on omien projektien takia kertynyt nurkkiin kaksi 3D lankatulostinta, joten miksipä emme tulostelisi niillä myös asiakkaiden projekteja. 3D tulostin on loistava tapa tulostella erinäisiä pieniä koristeita, varaosia, kiinnikkeitä, asennusjigejä tai vaikka ihan kokonaisia tuotteita tai tuoteprotoja. 

 

Tulostusmateriaalit

Meidän yleisimmin käyttämä materiaali on ollut PLA, josta saa ympäristöystävällisiä (aikanaan maatuvia) tulosteita. PLA tuottaa kiinteän ja jäykän tulosteen joka sitten vaan hajoaa kun tarpeeksi vääntää. PLA myös lähtee vääntymään kappaleen sisäisten rasituksien mukaan jos sen altistaa suoralle auringonvalolle tai lämmölle. Toinen käyttämämme materiaali on PETG, josta saadaan PLA:ta paremmin säänkestäviä tulosteita, mutta joustavempaa (ei siis kumimaiseti, mutta taipuu mielellään hajoamatta). PETG soveltuu esimerkiksi jonkinlaisten kiinnitysklipsien tekemiseen, jotka napsautetaan jonkun asian ympärille. Erikoistilauksesta voidaan kokeilla myös muitakin materiaaleja, mutta näitä kahta olemme tähänmennessä käyttäneet onnistuneesti.

Muita teoreettisia mahdollisuuksia ovat polykarbonaatti (PC), HIPS, PVA (sulaa vedessä, esim pois pestävät tukirakenteet tulosteeseen), nylon (PA), ABS, ABS + hiilikuitu, PLA + hiilikuitu, ASA, TPU (kumimainen joustava, tuotenimellä esim NinjaFlex). Näistä kaikista ja entuudestaan mainitusta PLA:sta ja PETG:stä on olemassa eri värivaihtoehtoja. Oma kokemuksemme on omien tarpeiden mukaan kasvanut PLA ja PETG parissa ja mm hajuongelmien ja kalliimpien materiaalihintojen takia ei olla muita kokeiltu muita materiaaleja. Se ei sinänsä ole este kokeilulle jos sinulla on tarve, mutta meillä ei sitten ole hyllyssä eksoottisempia materiaaleja lainkaan, joten materiaalikustannuksena tulee olemaan suoraan koko lankarulla ja sitten vasta päästään testaamaan onnistuuko materiaalilla tulostus kuinka hyvin.

Laitteistomme

Prenta Duo XL 3D tulostin joka on tyypiltään karteesikone. Tulostimessa on mahdollista ajaa kahta filamenttia samaan aikaan tulostettaessa (esim 2-väriset tulosteet tai eri materiaalit tai vesiliukeneva tukirakenne). Tulostimen tulostusala on (XYZ) 400x200x200mm. Tulostuslämpötila on säädettävissä 150…265°C ja sisältää lämmitetyn pedin 0…100°C.

Wasp Turbo 2040 3D tulostin joka on tyypiltään deltakone. Tässä koneessa on parhaiten suojattu tulostusalue ulkoisilta vaikutuksilta. Tulostusalue rajatuu pyöreään 200mm halkasijaltaan olevaan kappaleeseen jonka korkeus voi olla max 400mm. Koneessa on yksi extruuderi, joten moniväriset tai monimateriaaliset asiat ei onnistu (ainakaan suoraan tulostamalla), mutta tuo on meidän nopein kone tulostaamaan.

Hinnoittelu

Tulostushinnoittelu on aloitusmaksu ja tulostusmateriaalipainopohjainen eli tarvitsemme sinulta STL mallin jonka materiaalimenekki ja kustannus selviää mallin viipalointivaiheessa.

Jos tarvitset jotakin yksinkertaista kiinnitintä tai varaosaa tms pienehköä suht helposti mallinnettavaa väkkyrää niin voimme sinua myös sen mallauksen puolella auttaa ja suunnitella sen vaikka paikanpäällä yhdessä kanssasi. Meidän käytössä oleva CAD softa hallitsee suht kivasti kuutiomaiset ja palikankaltaiset asiat, mutta jos kappaleesi rupeaa muistuttamaan pringlesin sipsiä keerevine muotoineen niin siitä (voi) tulla liian haastava kappale piirtää (ja mahdollisesti myös tulostaa). Ehkä joskus päästään siirtymään esim Solidworksin tai muun isojen poikien suosimaan ohjelmaan jolla tuo onnistuu kivuttomammin. Jokatapauksessa kannattaa aina kysyä niin voidaan toki kertoa onnistuuko tai ei ja onko helppo homma vai lähteekö tukka päästä sitä tehdessä.

Tulostettavaa kappaletta suunniteltaessa muista myös, että mitä isompi tulostettava kappale sen enemmän siinä on riskiä epäonnistua jollain tapaa. Ongelmana on lähinnä pitkien muovilankojen lämpölaajenemisen aiheuttamat ongelma ja sen seurauksena kappale irtoaa kulmistaan (tai kokonaan) tai extruuderi voi kolahtaa johonkin taipuneeseen nurkkaan ja sen seurauksena menettää sijaintinsa ja tulostaa tyhjän päälle. Iso kappale maksaa myös materiaalissa ja ajassa.

Tarvitsitpa sitten jonkun pienen kappaleen tai vähän suuremman niin ota yhteyttä! Katstoaan saadaanko kappale tulostettua ja mitä se kustantaa.

Tarvetta 3D tulostukselle?